Angst en beven in Amsterdam

De eerste wedstrijd van SDO/Blijwerkt in de Hoofdklasse gingen de Kamerikers goed van start. Met nieuwkomer Sander Harinck afkomstig van Tjoba, was weer wat lengte toegevoegd aan de ploeg, die het titelkandidaat Rohda, heel moeilijk maakte. Pas in de slotminuten werd een 18-18 stand omgezet in een 20-18 verlies.

Tegenover de schooltuin van Osdorp dachten de ervaren krachten van AKC Rohda een makkelijke competitiestart tegemoet te gaan. Op de eerste echte korfbalmiddag van het jaar liep het toch anders. SDO/Blijwerkt, uit het pittoreske Kamerik, had andere plannen. Weer terug in de hoofdklasse speelde de jonge ploeg alsof het niets te verliezen had. De start van SDO/Blijwerkt was matig met een snelle 5-1 achterstand op het bord. Maar toen de dieseltjes eenmaal aan het draaien waren werd een spectaculaire achtervolging ingezet. De Frenkie de Jong van SDO/Blijwerkt, Gerhard Gouderjaan, liet na een wisselvallige voorbereiding zien wat hij echt in huis heeft. Hij schoot de 5-2 binnen, zijn eerste van zeven goals in totaal. Daarop was het femme fatale Kim van Leeuwen die de 5-3 binnen lepelde. Binnen no-time stond de 6-6 op het scorebord. De coach van Rohda, topspeler van weleer Taco Poelstra, begon te ijsberen langs de lijn en de spelers waren zichtbaar opgelucht dat ze nog met een minimale voorsprong van 10-9 de rust ingingen.

In de oude, klassieke kleedkamers van Rohda overtuigde Jesper de ploeg dat er kansen lagen voor de overwinning. Die overtuiging werd omgezet in een voorsprong vlak na de rust. Een in de tweede helft ontketende Jelmer Beijeman schoot de 10-11 op bord. Het was angst en beven voor Rohda op dat moment. Een verrassing hing in de lucht. Maar Rohda zou Rohda niet zijn als ze de stand met al hun hoofdklasse ervaring niet zouden kunnen ombuigen. En zo geschiedde. Het werd 13-11 en 14-12. Maar SDO/Blijwerkt zou SDO/Blijwerkt niet zijn als het zich niet kranig zou weren. Wederom Gouderjaan en nieuwkomer Sander Harinck, die tot dan toe weinig geluk had in de afronding, schoten respectievelijk de 14-13 en 14-14 op het bord. Helaas zorgde een tegendoelpunt ervoor dat de Kamerikers weer in de achtervolging moesten. Wie anders dan Jelmer Bijeman zou SDO/Blijwerkt weer op gelijke hoogte brengen. Bij 18-16 dacht Rohda de eerste punten van het seizoen in de tas te hebben, totdat opnieuw de tandem Gouderjaan/ Harinck van zich lieten spreken. Bij 18-18 en nog 2,5 minuut te gaan leek de wedstrijd weer volledig open te zijn. De hoop van de Kamerikers en hun meegereisde, luidruchtige supportersschare werd echter al snel weer aan diggelen geschoten door Rohda. De 20-18 eindstand moet een enorme opluchting zijn voor de ‘Posse’ uit Osdorp.

Ondanks het nipte verlies heeft SDO/Blijwerkt een flinke dosis vertrouwen getankt richting de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Zaterdag kunnen de Kamerikers weer aan de bak tegen het Eindhovense DSC. Aanvang 15.30 uur op Sportpark Mijzijde.