SDO/Blijwerkt klopt koploper Pernix

Zaterdag 26 oktober 2019 zou een feestdag moeten worden voor SDO/Blijwerkt. De club vierde haar 60-jarig bestaan en tevens werd de vernieuwde accommodatie en grondig gerenoveerde kantine officieel geopend. Het voorprogramma bestond uit de wedstrijd tegen Pernix uit Leiden. Het was de tweede ontmoeting tussen de koploper uit Leiden en de uitdager uit Kamerik. Tijdens de eerste ontmoeting werd er nog verloren, maar vandaag was SDO/Blijwerkt duidelijk de bovenliggende partij. Eindstand 23-15.

Coach Edwin Visser waarschuwde er in de voorbespreking nog voor, het scoreverloop kon alle kanten opgaan. Na vijf minuten spelen keek de ploeg van Onderlinge Verzekeringen al tegen een 0-3 achterstand aan. Reden genoeg dus voor de eerste time-out. Daarin werden duidelijke afspraken gemaakt en de wedstrijd begon als het ware opnieuw. Tien minuten later stond er 6-3 op het scorebord. In die tien minuten wisten alle dames van de thuisploeg tot score te komen. Een heel mooie score kwam op naam van Aimée Hoogeveen, die met een prachtige ‘one-hander’ haar tweede van de wedstrijd maakte.
Vijf minuten voor rust werd voor het eerst een gat van vier punten geslagen. De 9-5, en tevens het mooiste doelpunt van de middag, kwam op naam van Gerhard Gouderjaan die een lopende rebound boven iedereen uitplukte om vervolgens in één beweging met één hand de bal uit een onmogelijk lijkende hoek in de korf wist te krijgen.

In de rust werd door de spelers en staf van de ploeg uit Kamerik rekening gehouden met een furieuze start van Pernix in de tweede helft. Wellicht die ‘mindset’ zorgde ervoor dat juist SDO/Blijwerkt furieus begon, waardoor het verschil opliep naar 12-5. Deze klap kwam Pernix niet meer te boven. Aanvallend werd de ploeg uit Leiden lamgelegd door de hoge druk aan de buitenkant en verdedigend konden ze het tempo van de Kamerikse ploeg niet bijbenen. De Kamerikers gingen steeds dynamischer spelen en kreeg het thuispubliek op de banken. Het aandeel van de dames in de overwinning was groot en Luka van der Vliet werd topscorer met vijf velddoelpunten. Bij de heren waren Hilbert van Koerten en Jelmer Beijeman foutloos vanaf de stip, dit in tegenstelling tot de heren uit Leiden die meerdere malen faalden van 2,5 meter.
Bij een stand van 23-15 klonk het eindsignaal en daarmee is de spanning in overgangsklasse op het veld terug. SDO/Blijwerkt nadert Pernix tot twee punten, maar de Leidenaren hebben alles nog in eigen hand. Pas in de zomer van 2020 weten we hoe dit gaat aflopen.

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de reilen en zeilen van de ploeg uit Kamerik; gelukkig is er de zaalcompetitie nog. In een zware overgangsklassepoule gaat SDO/Blijwerkt proberen ook daar bovenin mee te draaien. De thuishal de Schulenburch moet net als het nieuwe veld een onneembare horde worden voor de korfballende bezoekers. Overigens duurt het wel tot 23 november voor de zaalcompetitie van start gaat.