Kamerikse sporters/ SDO’ers in de kou!

Op 30 december werd het bestuur van SDO/Fiable verrast met het plotse bericht dat er per 01-01-2023 geen gebruik meer gemaakt kan worden van de douches in sporthal De

Schulenburch. Dit kwam als toevoeging op het bericht waarin de nieuwe verhoogde zaalhuur tarieven per 01-01-2023 aan werden gekondigd. Dit alles vanwege mede en vooral de sterk gestegen energiekosten.

Voor ons als bestuur en vereniging een onaangename en zeer plotse verrassing. We waren geheel niet op de hoogte van de genoemde maatregelen. Als bestuur hebben we bewust gewacht, met communicatie naar onze leden. Graag wilden wij namelijk eerst begrijpen over het hoe en waarom van deze beslissingen.

Afgelopen week hebben we een gesprek gevoerd met het bestuur van De Schulenburch. Het bestuur van de Schulenburch gaf aan dat, vanwege verschillende redenen, niet anders te kunnen dan deze maatregelen per direct in te voeren. Het is de Schulenburch niet gelukt om haar energiecontract te wijzigen. Hierdoor ziet de financiële situatie van de Schulenburch er heel slecht uit. De energiekosten kunnen oplopen tot 200.000, – komend jaar. Daarnaast is er zeer moeizame relatie met de Gemeente Woerden t.a.v. onder andere het onderhoud, verduurzaming en toekomstplannen van de De Schulenburch. We hebben nog geprobeerd om tot een compromis te komen, zoals douchen op zaterdagen of alleen voor bezoekers, maar ook dit bleek niet mogelijk (potentieel legionella gevaar).

Voor ons voelt deze stap als een spreekwoordelijke druppel. De laatste jaren hebben we de staat van De Schulenburch achteruit ziegaan. Bij flinke regen houden we al ons hart vast voor lekkages en nu worden dus ook basisvoorzieningen geschrapt. Het voelt beschamend om bezoekers uit het hele land, van Scheveningen tot Groningen, zonder de mogelijkheid om te douchen terug naar huiste sturen. Het is onduidelijk hoelang deze situatie zal duren en inbredere context lijkt een complete toekomstvisie voor sporthal De Schulenburch te ontbreken. Sterker, er wordt zelfs gesproken over een faillissement per 1 juli dit jaar.

Het is pijnlijk om te zien hoe het bestuur van De Schulenburch niet anders kan dan haar eigen voorzieningen te sluiten. Het begin van het einde. Voor de langere termijn staat niet alleen de sportvoorzieningen in Kamerik onder druk, maar ook het sociale aspect van sporten met elkaar, elkaar ontmoeten voor een praatje of een drankje dreigt te verdwijnen. Dit is alles in een gemeente waar men als doel heeft dat sportverenigingen bijdragen aan een gezond leven, ontmoeting en ontspanning.

We zullen er alles aan doen om de sporthal in Kamerik te behouden.Hopelijk vinden we hierbij ook andere Kameriksevereningen / Kamerikers op ons pad.

Namens bestuur SDO/Fiable,

Nander de Wit

Voorzitter