Fluiten, de rompregeling, waar komen die scheidsrechters vandaan?

Fluiten, de rompregeling, waar komen die scheidsrechters vandaan?

We hebben als SDO/Fiable 18 teams, die allemaal wedstrijden spelen. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd. Dit is óf een vrijwilliger vanuit SDO/Fiable óf een vrijwilliger van een andere vereniging. Maar wanneer fluit er nou een SDO/Fiable-scheidsrechter en wanneer een scheidsrechter van een andere vereniging? En wat is eigenlijk die rompregeling en hoe zit dat?

 

In de korfbalcompetitie is er een onderscheid tussen de breedtesport teams en de wedstrijdsport teams. De breedtesport teams spelen voornamelijk recreatief en spelen in de regio. De wedstrijdsport teams spelen meer competitief en kunnen ook buiten de regio worden ingedeeld. Een voorbeeld hiervan is ons eerste team dat in de zaal hoofdklasse en veld ereklasse speelt. Zij moesten in de zaal naar Groningen en op het veld naar Scheveningen.

Voor al deze wedstrijden in zowel de breedtesport als wedstrijdsport, zijn scheidsrechters nodig. Voor de breedtesport-teams, is SDO/Fiable bij thuiswedstrijden, zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van scheidsrechters. Dat betekent dat op al deze wedstrijden een SDO/Fiable vrijwilliger scheidsrechter is. Dit zijn op een gemiddelde zaterdag zo’n 6 breedtesport-wedstrijden. Deze worden wekelijks ingedeeld door onze scheidsrechterscommissie.

Bij wedstrijden in de wedstrijdsport, is er een onafhankelijke scheidsrechter die de wedstrijd fluit. Dit betekent, dat een scheidsrechter van een andere vereniging, bij ons op het complex komt en neutraal de wedstrijd gaat leiden. Ook vanuit SDO/Fiable zijn er vrijwilligers die bij andere verenigingen fluiten. Zij schrijven zich daarvoor in of worden ingedeeld en doen hun vrijwilligerswerk voor SDO/Fiable bij een andere vereniging elders in de regio of het land. In het verleden waren dit onder andere Bert van Vreeswijk en Guido van Vreeswijk. Guido zelfs op het hoogste niveau, de Korfbal League! Dave van der Meulen is nog steeds actief en reist ieder weekend, en soms nog doordeweeks, het hele land door om wedstrijden bij andere verenigingen te fluiten.

Maar wat is nou die rompregeling? De KNKV heeft de rompregeling ingevoerd om te voorkomen dat er verenigingen zijn die nooit of te weinig bij andere verenigingen neutraal wedstrijden fluiten. Om te zorgen dat er voldoende neutrale/onpartijdige scheidsrechters zijn in de wedstrijdsport dus. Van iedere vereniging wordt per seizoen bekeken, hoeveel teams er wedstrijdsport spelen. Aan de hand van een rekensom, komt daar een aantal wedstrijden uit, dat een vereniging per seizoen bij elkaar moet fluiten. De som is vrij simpel. Aantal teams in de wedstrijdsport (alle senioren +A1 afgelopen seizoen) X aantal thuiswedstrijden X 1,25. Voor SDO/Fiable was dit voor het seizoen 2023-2024 op het veld 44 wedstrijden en in de zaal 59 wedstrijden. Haalt de vereniging dit aantal niet, dan krijgt de vereniging een boete (30,25 euro per wedstrijd) en bij een te groot percentage punten in mindering. Helaas is dit allemaal voor het seizoen 2024-2025 het geval.

Op dit moment hebben we binnen SDO/Fiable maar 1 scheidsrechter die buiten de deur fluit (Dave van der Meulen). Helaas is dat niet toereikend en dit heeft consequenties. Ons 2e t/m 4e team zal op het veld en in de zaal voor 2024-2025 1 punt in mindering ontvangen. Ook zal de boete voor het afgelopen korfbalseizoen neerkomen op ongeveer 1500 euro (50 niet gefloten wedstrijden!). Hiermee duperen we andere verengingen door hen geen neutrale scheidsrechter te bezorgen, onze competitie door het feit dat we punten in mindering gaan krijgen en helaas ook onze portemonnee.

Buiten de deur fluiten vraagt wat van een vrijwilliger. Toch gaan we proberen hier een oplossing voor te vinden. Dat doen we tweezijdig. Door vrijwilligers te werven om eventueel buiten de deur te fluiten en door iets minder teams in de wedstrijdsport in te gaan delen.

Bij interesse of verdere info, kunt u zich altijd wenden tot de scheidsrechterscommissie of het bestuur.