Ontstaan van de Oliebollenactie

SDO/VerzuimVitaal bakt traditioneel eind december meer dan 12.000 heerlijke oliebollen en appelflappen in de SDO-kantine. Het bijzondere aan deze actie is dat alle leden van de vereniging (inclusief betrokken ouders) zich inspannen om deze actie mogelijk te maken. Er is een heel bakkersteam dat in de loop der jaren ervaring heeft opgedaan om heerlijke bollen en flappen te bakken.


Maar hoe is de oliebollenactie dan ontstaan?

Hiervoor heb ik heel wat research moeten doen en heb ik menig oud-lid opgebeld. Uiteindelijk ben ik bij Kees de Kwaasteniet uitgekomen; voormalig voorzitter van SDO/VerzuimVitaal en vandaag de dag, nog steeds betrokken bij de club.  Onder het genot van een kop koffie heb ik met hem gesproken over de oorsprong van de oliebollenactie.

 

Nog voordat er bij SDO een oliebol in het vet ging..

Nog voordat de oliebollenactie in het leven werd geroepen, zocht SDO verschillende manieren om geld in het laatje te brengen. Zo vertelde Kees dat er in een heel ver verleden zelfs geklust werd op boerderijen voor geld. Uiteindelijk is er in de jaren ’70 een actie opgezet om rond de kerst bevroren kippen langs de deuren in Kamerik te verkopen. Deze actie was succesvol, tot de tijd dat men zich een luxer kerstdiner kon veroorloven dan een gebraden kippetje. In 1984 is daarom besloten om oliebollen en appelflappen te bakken. Dit was financieel gezien aantrekkelijk door de relatief lage inkoopprijzen van de ingredienten.  

 

Hoe ging dat dan in zijn werk?

De korfbalkantine was klein en dus werden de bollen buiten gebakken in een tweepans oven (een patatwagen). De appelflappen werden binnen in een pannetje op het vuur gemaakt. De bakcapaciteit was laag, maar Kees vertelt dat we vanaf het ontstaan van de actie langs de deuren gingen. Gezelligheid  tijdens de actie was erg belangrijk. Dit ging weleens ten koste van de kwaliteit van de bol; deze was nog niet zo constant en goed zoals deze nu is.

 

We pakken het steeds professioneler aan

De oliebollenactie heeft zich in de loop der jaren ontwikkelt tot een grootschalig evenement dat professioneel wordt georganiseerd. In oktober beginnen de eerste voorbereidingen en in de laatste weken van december is er een grote groep vrijwilligers druk in de weer om alles goed te laten verlopen. Ieder jaar evalueren we de actie en brengen we verbeteringen aan om de kwaliteit nog beter te maken.  En dat proef je!

 

Van jong tot oud: iedereen die SDO een warm hart toedraagt is op een of andere manier wel betrokken bij deze actie. Zo lopen de allerkleinsten van de club van deur tot deur voor de verkoop en helpt de 77-jarige Jaap van Vreeswijk nog altijd mee met het ombouwen van de kantine.

 

Wil je dit jaar onze oliebollen en appelflappen proeven? Kom dan eens een kijkje nemen in ons oliebollencentrum op Overstek 6.

Bestellen kan via 0348-401819 ofhttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSCsojK2M-wmwwluGL9RCxvdv2MT7sd1H6is6j_REGu3AYfw/viewform.

Bestellingen worden zaterdag 31 december tussen 08:00 – 12:00 uur gratis thuisbezorgd.

 

Op vrijdagavond 30 december worden de lekkernijen huis-aan-huis in Kamerik en omgeving verkocht door de SDO-vrijwilligers.

 

Namens de SDOliebollencommissie,

Wietske Vergunst

 

Wist je dat…:

       Er een heus olliebollendocument opgesteld is door de oliebollencommissie? Hier staat al onze expertise in op het gebied van oliebollen en appelflappen bakken en het organiseren van deze grootschalige actie. Dit document is dan ook uiterst geheim en alleen te lezen door leden van de oliebollencommissie.

       Onze bollen en flappen ook locale ingredienten hebben? Zo komt onze melk bij boer De Wit vandaan, de appels uit Montfoort en de eieren bij kaashandel Den Hollander.

       De oliebollencommissie naast ervaren krachten ook altijd een aantal ‘CIO’s’ (commissieleden in opleiding) heeft. Sinds 2 jaar werken onze A’tjes Joost, Jack en Thijmen mee om de oudere generatie straks op te volgen.

       Onze bollen en flappen altijd gebakken worden onder het genot van de TOP 2000.

       Wij altijd de kantine volledig isoleren en de verwarming flink opstoken om het oliebollenbeslag onder de beste omstandigheden te laten reizen.

       De oliebollen en appelflappen die aan het eind van de actie niet verkocht zijn, gedoneerd worden aan dakloze mensen.